Sea homes, osvrt na tržište nekretnina u 2023/2024.god.

Hrvatska je vrlo polarizirano tržište nekretnina. Velika je razlika između tržišta Zagreba, priobalja i ruralnih dijelova i unutrašnjosti.
Grad Zagreb ostvaruje najveći broj transakcija nekretnina u cijeloj Hrvatskoj. Kao glavni grad Hrvatske, Zagreb stoji kao jedno od najposjećenijih mjesta u Hrvatskoj ali i najskuplji za kupnju nekretnine, međutim ovaj šarmantni grad svoju dobru reputaciju zaradio je svojom visokom kvalitetom života i opće poznatom vibrantnom lokalnom zajednicom. Zagreb je dom najvećem broju sveučilišta, zdravstvenih institucija i ostalih društvenih i kulturoloških aspekata te zbog velike cirkulacije domaćih stanovnika i turista osigurava najveći izbor i ponudu nekretnina kako za dugoročno ulaganje tako i za svakodnevno življenje. Investicija u nekretnine u Zagrebu je svakako dobar poslovni potez.
Tržište Istre i Dalmacije pod bitnim je utjecajem stranaca, a nekretnine koje kupuju stranci najčešće su financirane vlastitim sredstvima. U prvoj polovini 2023. godine imali smo povećanu dinamiku uzrokovanu visokim interesom stranih kupaca, čemu je dodatno pridonio ulazak Hrvatske u Schengen zonu, uvođenje eura kao službene valute i ratna zbivanja u Ukrajini. U drugoj polovini 2023. godine tržište je usporilo, djelomično zbog gospodarske krize na njemačkom i austrijskom tržištu te zbog povećanja kamatnih stopa komercijalnih banaka.
Unatoč brojnim gospodarskim izazovima i podatcima koji ukazuju na usporavanje tržišta, pad prometa koji se već dogodio u zadnjem kvartalu 2023.godine i nastavilo u 2024.godini, tržište nekretnina Istre i Dalmacije je prilično stabilno što se tiče cijena. Logičan bi zaključak bio da će pad prometa dovesti do snižavanja cijena nekretnina, no to kako se čini nije baš tako, neke korekcije cijena su napravljene ali vezano za novogradnju ne treba očekivati smanjenje cijena, pogotovo ne u kratkom roku.
Prva zapažanja za 2024. godinu su da na tržištu ima dosta velikih stanova a nedostatak ponude je manjih, jednosobnih stanova do 50 m2. Cijena stanova po m2 u novogradnji se kreću od 3 do 6 tisuća Eura, zavisno od lokacije, veličine i pozicije stana u objektu. Cijene stanova u preprodaji su nešto manje i kreću se od 2,5 do 3,5 tisuće Eura po m2 s uključenim namještajem i opremom. Najviše su narasle cijene građevinskog zemljišta kojega i najmanje ima na ponudi. Primjećuje se i trend gradnje vila s bazenima koje su odlična investicija.

Kontaktirajte nas

Želite kupiti ili prodati nekretninu?

Na pravom ste mjestu, uz naše iskustvo i predanost, do cilja bez stresa.
Posjetite ured Sea homes Makarska na adresi  Ante Starčevića 33 A, Makarska,

ili Nas nazovite na;
Tel;  +385 21 615 670
Mob; +385 912017124 (Vesna)
Mob; +385 915948484 (Bojan)

ili Nam pošaljite mail na;
[email protected]
[email protected]

San o vlastitom djeliću Mediterana je bliže nego što mislite……

Ukoliko želite kupiti nekretninu na Makarskoj rivijeri  na pravom ste mjestu, Sea homes – Makarska Vam želi dobrodošlicu.

Imamo dobre vijesti, Vaš san o kupnji stana, kuće, vile s bazenom ili možda zemljišta je uz naše posredovanje ostvariv. Duž Makarske rivijere postoje mnoga mjesta u kojima možete pronaći stan ili kuću, s pogledom na more.

Poznato je da je Hrvatska uzbudljivo mjesto kako za odmor tako i za dugoročna ulaganja, a posebno Makarska rivijera nudi mnogo mogućnosti ako razmišljate o investiciji u nekretnine.

Obaratite Nam se s povjerenjem!